středa 19. září 2012

Provinční metropole na dohled od Ukrajiny

Jako chlapec z dobře situované rodiny s úsměvným provinčním přízvukem roste na obou březích Donu Rostov.

Hravé a zvídavé město letos oslavuje pouhých 263 let od založení. Bublající neskrývanou dětskou radostí předvádí přepychovou Sadovou, kterou brázdí zástupy rozkošných, upravených slečen na vysokých podpatcích, a dostaveníčka si dává u památníku první jízdní armády, lidově "pod koulemi", místní obdobou pražského "pod ocasem".

Přes den soustředěně spěchá s notebookem v brašně za svými studentskými povinnostmi a po večerech se vydává na promenádu na Puškinské, kde se pak na lavičce zasněně tulí ke stínům stromů za zvuků kytary vyhrávající variace na Stingovo Shape of my heart. A nebo za Hovňařku, slum přímo v centru, opékat na břeh Donu.

Kupecké město cílevědomě míří za statusem metropole. Dávno překonalo popíjení lahváčů na ulicích, raději odpočívá v zavedených podnicích nabízejících točené pivo vlastní výroby a vede zasvěcené hovory o diskriminaci homosexuálů a Bukowském.

Romantické tržnice hučící neodmyslitelnou arménštinou se však nevzdává i přes záplavu moderních supermarketů.

Rostov pokukuje po Ukrajině i Kavkaze z bezpečné vzdálenosti. Posvěcený láskou Petra Velikého k jihu země a založený jeho dcerou Alžbětou původně jako Temernická celnice se jako dítě nedočkavě vrtí na židli v předzvěsti velké budoucnosti.

Koketně vábí investory, kteří hypnoticky následují jeho našeptávání, a pomalu se rozhlíží po turistech ze zahraničí. Kdepak jste se zdrželi, dámy a pánové?

Máme tu pro vás stařičkou Moskevskou nebo divadlo ve tvaru tanku.  A taky stín popraveného Čikatila, který za soumraku obchází svůj oblíbený park Aviatiků. 







Žádné komentáře:

Okomentovat