sobota 6. října 2012

Nebe, peklo, Soči


Slunce se líně rozvaluje na mracích houpaných nenuceným mořským vánkem. Unavené po náročném létě se už neobtěžuje zvedat příliš vysoko. Z bezpečné vzdálenosti pozoruje rekreanty, kteří bezcílně bloumají městem nebo znuděně polehávají na plážích.

Zapálit si u vody nesmí, předolympijská Soči vytáhla do boje za zdravý život. Jenže místa vyhrazená pro kuřáky se zdají být příliš daleko. A tak nervózně žmoulají v ruce solí vyšisované oblázky a zhypnotizovaně mžourají do lesknoucích se vln.

Na turistické idyle smyslně provoněné grilovanými špízy, romanticky dokreslené pohupujícími se větvemi okrasných palem a houkáním odplouvajících lodí odnášejících bohaté ruské turisty do spřátelené Abcházie, něco nesedí.

Z rekreačního nebe dobytého sovětskými pohlaváry a jejich novodobými reinkarnacemi vede přímo pod křídly archanděla Michaela výtah do pekla s třísměnným provozem. Dělníci se do něj nechávají svážet dobrovolně, z celého Ruska a nejen odtud.

Na olympijských stavbách dobře platí. Pokud zrovna nemáte smůlu a po několika měsících dřiny nezjistíte, že vás podvedli.

Na chaosu vyprovokovaném drzostí nepřipraveného, ale dychtivého pořadatele nadcházejících zimních her, se leckdo rád přiživí. Měl dostávat přes čtyřicet tisíc, jenže po několika měsících mu dali jen sedm, tak odtud vypadl, a to si představte, že to byl vedoucí stavby, stěžuje si za kamaráda Sergej. Otevřeně to nikdo nepřizná.

To víte, že platí, jinak bychom tam přece nejeli, rozléhá se nočním vagónem prokouřené a zpité unisono dělníků, kteří se po několikadenním volnu vracejí ke své práci. Nad obavami, že se olympijské areály nedostaví včas, se znalecky pochechtávají. A pak seskakují z vlaku rovnou do kovového skřípání a svářečské záře, která nabourává tmu i realitu.

Na ruském olympijském snu, "žhavém, zimním, tvém", rozprostřeném mezi Soči, Krasnoj poljanou a Adlerem se pracuje dnem i nocí. Nevěřil jsem svým očím, třeba bobová dráha vyrostla prakticky přes noc, vysvětluje Charles z L. A., který se stěhuje olympiádu za olympiádou a zajišťuje pro dychtivě očekávané sportovní svátky výpočetní zázemí. Teď už nepochybuju, bude to v termínu. Tohle je možné jen v Rusku, dodává zasněně.

A zatímco olympijské stavby odpočítávají novodobou pětiletku, jedním ze sočinských podchodů se rozléhá kytarová kocovina se starou punkovou hymnou "všechno jde podle plánu".






Žádné komentáře:

Okomentovat