čtvrtek 8. listopadu 2012

Perleťové peklo jménem Machačkala


Machačkala je laskavé peklo. Vře to v ní a bublá. Místní vlastnoručně přikládají pod kotel, do kterého pak vesele skáčou. Kavkazská babylonská věž vystavěná desítkami dagestánských národů roste do nebes, která podpírá hora Tarki-Tau napříč časy stejně jako kdysi nad Semenderem, starodávným centrem Chazarského chanátu.

Do Perleťového města proudí celá republika. S každými červánky se Machačkala proměňuje v impresionistické šmouhy chaotické změti minibusů, ženských hlav v šátcích, vojenských hlídek, moře probleskujícího mezi domy a čepic stržených drsným podzimním větrem. Jinde není možnost si vydělat, jen tady, říká Renat. 

Věčný neklid, vtištěný machačkalskému osudu boji Hunů, Peršanů a Arabů o dagestánský koridor a stvrzený ohněm, který plápolal nad táborem rozbitým Petrem Velikým během Perské výpravy, se materializuje v náboje protínající těla policistů.

Tenhle rok je tu vlastně klid, loni to bylo mnohem bouřlivější. Islamisté odstřelovali policisty hromadně, nájezdy ve městě pořádali takřka denně, kvůli tomu se pak musela rozjet reklamní kampaň, nikdo nechtěl sloužit, všichni se báli, vypráví Sulejman a stydlivě si posouvá policejní čapku do očí.

Strach si nepřipouštím, je to naše práce. Třeba když se našla bomba ve vlaku, vrhli jsme se tam, aniž bychom mysleli na sebe. Alláh je milosrdný, dodává a v upocené ruce žmoulá tasbih. Raději mi řekni, zda se za mě provdáš, odvádí s úsměvem téma jinam.

Nedávno zemřel soused tamhle odnaproti. Oficiálně se zabil při autonehodě, ale všichni tu vědí, že to byl salafista, radikál, takže je jasné, jak to bylo, ukazuje Renat na střechu čouhající nad vysokou betonovou zdí. To víš, že se střílí i tady u nás, nedávno tu vojáci obléhali dům, ve kterém se zabarikádovali islamisté. Nakonec ho vypálili, pořád tam takhle stojí, ohořelý.

Souřadnice přitažlivosti moderního pohodlí a touhy po tradicích se střetávají v bodech trhajících lidská těla na kusy. Střelba, skřípání brzd a výkřiky se rozpouštějí v louži houstnoucí krve, kterou pak smývají každodenní starosti.

K večeru Kaspik zahaluje město šerou mlhou, která maže čáru horizontu a vynáší lodě nad mraky. A někde mezi příbojem a šuměním větru, který podráží nohy a snaží se nadzvednout realitu do nebes, mezi oranžovými skálami a světly města, se vznáší legenda imáma Šamila a volání muezzinů rezonující věčností.








Žádné komentáře:

Okomentovat